Mere za poboljšanje uslova poslovanja preduzetnika i zanatlija

Bez autora
Nov 06 2012

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će predlozi zakona o zanatstvu i o zadrugama biti uobličeni do proleća naredne godine nakon čega će biti upućeni Vladi i Skupštini na usvajanje.Na ovim zakonskim predlozima već odavno se radi u saradnji sa predstavnicima preduzetnika i zanatlija. Tokom ovog meseca će biti usvojena tri važna zakona koji bi trebalo dodatno da poboljšaju uslove poslovanja preduzetnika i zanatlija.

Mere za poboljšanje uslova poslovanja preduzetnika i zanatlijaMinistar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će predlozi zakona o zanatstvu i o zadrugama biti uobličeni do proleća naredne godine nakon čega će biti upućeni Vladi i Skupštini na usvajanje.

Dinkić je nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja preduzetnika Srbije u Palati Srbije naveo da se na ovim zakonskim predlozima već odavno radi u saradnji sa predstavnicima preduzetnika i zanatlija.

On je istakao i da će tokom ovog meseca biti usvojena tri važna zakona koji bi trebalo dodatno da poboljšaju uslove poslovanja preduzetnika i zanatlija.

Ministar je saopštio da je najvažniji zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama koji predviđa da država svoje obaveze izmiruje u roku od 45 dana, a privrednici u roku od 60 dana.

Prema njegovim rečima, preduzetnici su pozdravili predlog resornog ministarstva da se posebnim zakonom izvrši uslovni otpis zateznih kamata i odobri mirovanje poreskog duga za sve preduzetnike i mala i srednja preduzeća na period od dve godine.

Dinkić je kao jednu od mera za pomoć preduzetnicima i zanatlijama, kojih u Srbiji ima približno 300.000, naveo i izmene Zakona o autorskim pravima kojima bi se takozvani “muzički dinar” za zanatlije trajno ukinuo, a za ostale preduzetnike smanjio.

One je napomenuo da je ukinuto 138 parafiskalnih nameta, kao i fiskalne kase za zanatlije, pri čemu je donet i zakon kojim će strogo biti kontrolisana siva ekonomija i sprečena nelojalna konkurencija.

Prema njegovim rečima, od 1. januara sledeće godine Poreska uprava će kontrolisati poslovanje neregistrovanih firmi, što je do sada bilo u nadležnosti tržišne inspekcije i bilo je neefikasno.

Ministar je istakao i da će Vlada Srbije uskoro utvrditi predlog zakona o javnim preduzećima na osnovu kojeg će biti uvedena profesionalizacija upravljanja u tim preduzećima.

U skladu sa pomenutim zakonom, više neće postojati upravni odbori, već će umesto njih biti formirani nadzorni odbori, naveo je Dinkić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik